Alcoolul este o moleculă mică, solubilă în apă, care este absorbită relativ puţin în stomac şi în cantitate mai mare în intestinul subţire şi distribuită liber în întreg corpul.

Efectele unei băuturi sunt resimţite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcţie de sex, compoziţia corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul şi capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.
Procesarea alcoolului în organism este una dintre cele mai previzibile reacţii chimice din corp – fiecare persoană elimină alcoolul la aceeaşi rată, conform reginamaria.ro.
Alcoolul este metabolizat (descompus) de către organism la o rată de 0,016% pe oră sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Nu contează cât eşti de înalt sau dacă ai băut vin roşu sau bere. Odată ce concentraţia de alcool în sânge (alcoolemia) atinge un anumit nivel – indiferent cum a fost obţinut acel nivel – corpul tău are nevoie de un anumit timp pentru a descompune alcoolul şi a-l elimina din organism. Doar o cantitatea mică de alcool (2-5%) rămâne nemetabolizată şi este eliminată neschimbată în urină, transpiraţie şi respiraţie şi permite măsurarea concentraţiei de alcool în urină sau respiraţie, arată sursa citată.

