back to top
luni, decembrie 22, 2025
2.2 C
Paşcani
Login

Ce preț au icrele negre și cum le consumăm în noaptea dintre ani

Noaptea de Revelion se va sărbători mereu cu mese îmbelșugate și mâncăruri sofisticate, iar salata de icre este un preparat savuros nelipsit din meniul de sărbătoare.

În ultima perioadă a crescut și consumul de icre negre. Restaurantele le-au inclus în meniuri, iar bistrourile de profil au pregătit porții pe care le livrează clienților.

Dintodeauna, caviarul a reprezentat un simbol al rafinamentului și al luxului culinar. Cele mai apreciate icre negre sunt extrase de la patru tipuri de sturion: morunul, nisetrul, cega și păstruga. În ultima perioadă, însă, și icrele roșii de somon sunt căutate.

Cei mai mulți producători de caviar sunt în Rusia și Iran, iar Franța se numără printre principalii furnizori de caviar obținut în crescătorie. Și în România, în special în zona Dobrogei, există o serie de producători români de icre. Un caviar de calitate este mai puțin sărat, iar specialiștii spun că nivelul optim de sare este între trei și cinci la sută.

În plus, gustul la caviar este mult mai puternic decât cel al icrelor care se bat cu ulei, de aici și diferențele de preț. Icrele roșii pot ajunge până la o mie de lei kilogramul, în timp ce icrele negre depășesc și 5.000 de lei pentru un kilogram.

Radu Dumitrescu, MasterChef: ”Icrele negre, caviarul negru sau roșu nu se bat. Se mănâncă pe puțină pâine, unt, un pahar de șampanie și te simți țar rus pentru o noapte. Consumul de icre îți dă o altă atitudine, am mâncat niște icre mișto, am băut un pahar de ceva bun, am un alt tonus, mă simt mult mai bine. Nici nu trebuie mâncat mult. O cuțiută de 50 de grame eu cred că îți ajunge pe parcursul sărbătorilor de la Crăciun până după Anul Nou, pentru că rezistă la rece.”

Gabriela Nechilciuc, director de marketing: ”Acestea sunt niște icre negre. O caserolă poate să ajungă la 250 de lei, sunt foarte bune calitativ, sunt din sturion rusesc. Acesta este tot caviar, sunt icrele negre de nisetru siberian, ele sunt destul de căutate și destul de bune.”

Mulți preferă și icrele de știucă, însă sunt din ce în ce mai rare. Pescarii preferă să lase știuca să se înmulțească.

Matei Datcu, manager al unei pescării: ”Icra de știucă este cu bob mare până în primăvară, când o să depună. Acum fiind și cald, icra crește. Are bobul mult mai mare, sunt gustoase și de aici și pofta aceasta de a mânca icre de știucă.”

Pe de altă parte, icrele nu sunt doar extrem de gustoase, ci și sănătoase. Sunt bogate în Omega 6, au vitaminele D și A și ajută la îmbunătățirea vederii și a ritmului cardiac.

sursa știrile pro tv

PULSUL ZILEI

Accord de înfrățire între comuna Lespezi și Nimoreni – R.M.

Comuna lespezi s-a infrățic u satul nimoreni din Republica Moldova. Acordul a fost semnat în cursul zilei de vineri 19 decembrie a.c. a anunțat primarul Lucian MArcu. Primăria Comunei Lespezi, prin primarul Lucian Marcu, anunță cu bucurie oficializarea Acordului de...

Kosarom dă startul promoțiilor de iarnă!

Între 3 decembrie 2025 și 26 ianuarie 2026, în toate magazinele Kosarom, te așteaptă reduceri la o selecție specială de produse perfecte pentru mesele de sărbători. De la specialități afumate și cârnați gustoși, până la carne proaspătă pentru rețetele tradiționale. Dacă...

Deputatul Bogdan Cojocaru: Autostrada Moldovei se apropie de județul Iași!

Încă 50 de kilometri din A7 vor fi dați în circulație peste doar câteva zile. În total, 195 de km din A7 sunt gata, iar pe restul de până la 319 km se continuă lucrările. Practic, de săptămâna viitoare se...

De mâine, nopțile încep să fie tot mai scurte. Specialist ieșean în somn: „Solstițiul de iarnă ne afectează mai mult decât credem”

Duminică, 21 decembrie, la ora 17:03 (ora României), are loc solstițiul de iarnă, momentul care aduce cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului. Reducerea drastică a luminii naturale influențează ritmul biologic, somnul, starea emoțională și...

Să ne străduim a păstra și a zidi unitatea cu cei din jurul nostru, îndeamnă Mitropolitul Teofan în Pastorala de Crăciun – VIDEO

În Pastorala de Crăciun, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei îi îndeamnă pe credincioși să cultive unitatea, răbdarea și responsabilitatea față de aproapele. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu ca fundament al vieții creștine și ca...

Primarul din Pașcani propune majorarea taxelor cu peste 70%. Pot fi diminuate, dar edilul spune că are nevoie de bani

  Primăria municipiului Pașcani a pus în dezbatere publică proiectul privind majorarea taxelor și impozitelor locale cu peste 70%, începând cu data de 1 ianuarie 2026. Documentul este disponibil pe site-ul instituției, iar contribuabilii interesați pot face propuneri, sugestii sau...

Sărbătorile au sosit la Căminul de bătrâni din Paşcani

Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Paşcani a fost cuprins de atmosfera sărbătorilor de iarnă. Atmosfera de sărbătoare a fost adusă de un grup de elevi al Şcolii Gimnaziale "Iordache Cantacuzino” Paşcani. Momente emoţionate au fost...

Niciun articol afișat